Translate

Monday, September 7, 2015

РЕЧНИК ОСОБИНА ЛИЧНОСТИ

ИЗВОДИ ИЗ РЕЦЕНЗИЈА

"Речник је конципиран по семантичком критеријуму. Осим стручних и научних термина захватане су и речи из књижевности, народног говора, дијалеката па и жаргона. Оправданост оваквог присрупа просудиће стручњаци из области којој је речник првенствено намењен-психолози. На филологу је да констатујем да је аутор свој критеријум доследно применио и да је језичка обрада и презентација одредница коректна. Верујем да ћете поделити мој утисак да је пред нама дело у које јњ уложен велики и озбиљан труд и да оно, поред циљне групе којој се намењује може бити занимљиво и за неке друге специјалности, на пример за социолингвистику, па и шири круг читалаца. Препоручујем Вам да књигу др Томислава Ђурића уврстите у свој издавачки програм."

проф. др Александар Лома

"Наш марљиви колега, Тома Ђурић, аутор већег броја књига, подарио нам је своје ново и веома драгоцено дело у виду опсежног речника људских особина. На преко четири стотине густо штампаних страница аутор је исписао значења преко 22 000 речи које се односе на физичке, физиолошке, моралне, психичке и духовне карактеристике људи. Код нас до сада нико није ни покушао да направи било шта чак и слично овом замашном пројекту, те је ова књига у пуном смислу те речи значајно пионирско дело у нашој стручној лексикографији.
***
Све у свему, овакво дело, као што је "Речник особина личности" Томе Ђурића је прави подвиг, који у свету раде тимови стручњака или чак читав институт. Ова вредна књига ће добро доћи не само психолозима, педагозима, етнолозима, етичарима, лингвистима, филозофима, књижевним теоретичарима и писцима, већ и сваком образованом човеку заинтересованом за суштинска психолингвистичка и антрополошка питања."

проф. др Жарко Требјешанин

књига "Речник особина личности"(Друштво психолога СР Србије, Центар за примењену психологију, Београд, 1997.г., 416 стр.)

No comments:

Post a Comment