Translate

Monday, September 7, 2015

ПОСТОЈБИНА, ПОРЕКЛО И РОДОСЛОВИ ЂУРИЋА У АЗБУКОВИЦИ

ПРЕДГОВОР
Одавно сам желео да напишем историју моје породице и мојих предака, по родоначелнику до деветог колена, или по крви како се то у народу каже. Па и даље од тог колена, које није "крвина" него само генетски бескрвни предак. Али та жеља да трагам за својим родом није била само ради мене, него и ради мојих, оних који ће  остати дуже од мене да трају и оних који ће се тек родити. Њима сам хтео да пружим  знање о томе ко су и одакле потичу и тако задовољим и њихову жудњу за родом, кад им се јави. И да им поручим да и они ураде оно што сам ја у том погледу учинио и наставе шта сам започео.
  
Родослов се обично сачињава по оцу, ређе по мајци. Али ја сам покушао да овим родословима  обухватим све припадника како мушке тако и женске који се налазе у фамилији Ђурића, или су за њу родбински везани. Прве информације за родослов почео сам да скупљам пре 40 година од свог оца Радомира. Оне су ми биле драгоцене, основа за даљи рад на прикупљању грађе за писање породичне хронике.
При сакупљању грађе за публикацију коришћене су књиге из области географије, историје, етнографије и књижевности, затим енциклопедије, речници, монографије, породичне хронике, радови из часописа,архивска грађа, статистички пописи...Као извори обавештења коришћена су и гробља и споменици. Много времена сам провео на терену, у разговору са људима, доста времена сам провео над књигама и архивском грађом у Народној библиотеци Србије у Београду, у Матичној библиотеци у Ваљеву, у народним музејима у Новом Пазару, у Етнографском институту САНУ, у црквама, у архивима (Шабац, Ужице, Ваљево, Београд)...У овој књизи о постојбини, пореклу и родословима Ђурића у Азбуковачком срезу грађа је распоређњна у четири дела.
У првом делу је приказан Азбуковачки срез, његов географски положај, административно-територијалне промене, географске одлике, временска раздобља итд.
Други део су родослови Ђурића по мушкој линији, у мањој мери по женској ,њихово порекло и сеобе, као и просторни распоред најпре у Македонији, па у Црној Гори и Србији, посебно нанпланини Тари и у Азбуковици. Овде се може наћи преко 300 имена Ђурића-Караџића од Прилепа испод планине Караџице у Македонији до Лијеве Ријеке, Подгорице и Петњице у Црној Гори и Заовине на планини Тари у Србији, и око 1500 имена Ђурића и њима крвно сродних у Азбуковици и нешто шире.
Трећи део књиге чине сећања, преко 100 забележених казивања људи из живота Ђурића.
Четврти део књиге чини око 100 фотографија лица из лозе Ђурића и њима крвно сродних.
Према Милораду Павићу и другима ако се рачуна  од првог лица па у прошлост ка родоначелнику, у родослову су називи за настале генерације следећи: а) мушки род 1.син 2.отац 3.деда 4.прадеда 5.чукундеда 6.наврндеда 7.курђел 8.аскурђел 9.курђуп 10.курлебало 11.сукурдов 12.сурдепач
а ) женски род: 1.кћи 2.мајка 3.баба 4. прабаба 5. чукунбаба 6.наврнбаба 7.курђела 8.аскурђела 9. курђупа 10.курлебала 11. сукурдова 12.сурдепача
Код мушког рода помиње се још пет колена  13. парђупан 14.ожмикура 15.курајбер 16.сајкатава  и 17.бели орао.
При коначном уобличавању књиге, као рецезент помогао ми је др Ђорђе Ђурић, научни радник из Новог Сада. Изузетно су ми помогли сви који су ми доставили фотографије из породичних збирки, Милан Васић при изради карата, Душан Арсенић при изради дизајна за насловну страну, Даница Бранковић при изради компјутерског слога и графичкој обради родослова фамилија и  фотографија.
На крају, захваљујем се дародавцима, издавачу, штампарији, без чије помоћи и рада ова књига се не би појавила.
4. јануар 2000.
у Ваљеву
др Томислав Ђурић
  -научни сарадник-
фрагменти из предговора књиге
"Постојбина, порекло и родослови Ђурића у Азбуковици" (Ваљево принт, 2000.г., 367 стр.)

5 comments:

 1. Поштовање,
  Да ли још увек постоји могућност да се некако набави ова књига?

  ReplyDelete
 2. Poštovani,
  Hvala na interesovanju.
  Naravno da postoji mogućnost, obratite mi se putem mog mejla (djuric.dajana92va@gmail.com), ili ostavite vaš mejl kako bih vas kontaktirala u vezi knjige.
  Srdačno,
  Dajana Đurić

  ReplyDelete
 3. Поштовање,да ли се књига може набавити сада?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Poštovani/a,
   Naravno da može
   Kontaktirajte me putem mog mejla djuric.dajana92va@gmail.com

   Delete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete